Buchta asi nebude úplne správne slovo, ako pomenovať Oyaki, pretože nevyzerajú ako buchta. Aspoň nie tak, ako ich poznáme u nás na Slovensku alebo v Česku, no bude musieť stačiť. Vhodnejšia alternatíva mi totiž nenapadá. V tomto recepte je ako plnka použitý baklažán.
Čo je oyaki?
Oyaki sú malé plnené buchtičky, ktoré sú urobené z pšeničnej alebo pohánkovej múky, alebo mixu týchto múk. Sú typické pre oblasti, kde nie je veľmi priateľské prostredie na pestovanie ryže, pretože na takýchto miestach sa lepšie darí pohánke.
Cesto je veľmi jednoduché až také fádne povedala by som, takže je dôležité, aby bola plnka dobre ochutená.
Čím sa plnia oyaki?
Ako plnka sa využíva väčšinou rôzna zelenina. Pre každú oblasť môže byť typická iná plnka podľa toho, čo sa tam najlepšie pestuje. Väčšinou sú na slano, ale niektoré plnky sú aj sladké, no nepredstavujte si pod tým džem, ale skôr fazuľu. Áno, fazuľu, špeciálne pastu z adzuki fazuliek, ktorá je typická aj v mnohých iných sladkých koláčoch.
Príklad plniek:
- Rôzne druhy húb
- Sladké zemiaky
- Baklažán
- Čierny koreň
- Morské riasy hijiki
- Tekvica
- Cibuľka s miso pastou
- Ale môže to byť aj losos alebo kuracie mäsko
Ako sa pečú oyaki?
Je niekoľko spôsobov, ako sa dajú oyaki upiecť.
- Na pare
- Opiecť najprv na panvici a potom dať na paru
- Najprv spraviť na pare a potom opiecť na panvici
- Vysmažiť v oleji
Zaujíma vás viac z japonskej kuchyne? Sledujte zákulisie aj na Instagram, Facebook, a Pinterest.
Budem rada, ak ma podporíte zdieľaním:
Recept na oyaki plnené baklažánom
Ingredients
Na cesto:
- 150 g hladkej múky
- 100 ml horúcej vody
- 1 ČL rastlinného oleja
- Štipka soli
Na plnku:
- 100 g baklažánu
- 1/2 PL misto pasty
- 1/2 PL cukru
- Nira (čínska pažítka), ale môžete použiť aj jarnú cibuľku, pažítku alebo petržlenovú vňať
- Sezamový olej
- Voda na podliatie
Instructions
- Najprv si dáme do hrnca zovrieť 100 ml vody. Medzitým si do misy dáme preosiatu múku, olej, štipku soli a keď bude voda vrieť, pridáme aj tú a začneme miešať cesto.
- Keď sa už bude dať cesto miesiť ručne, premiestnime ho na pomúčenú dosku a ešte asi 2 – 3 minútky miesime.
- Cesto zakryjeme a dáme ho na 30 minút odležať do chladničky. Medzitým si pripravíme plnku.
- Baklažán nakrájame na kratšie a tenšie pásiky a namočíme ho na 10 minút do studenej vody.
- Do hrnca alebo panvice dáme sezamový olej a baklažán opražíme. Keď už bude baklažán takmer hotový, pridáme miso pastu a cukor. Podľa potreby môžeme baklažán podlievať trochou vody. Na záver pridáme cibuľku/pažítku/petržlenovú vňať.
- Cesto rozdelíme na 6 častí a vytvarujeme v rukách guľky. Guľku roztlačíme dlaňou na placku. V strede môže byť placka o niečo hrubšia a okraje tenšie.
- Na placky si rozdelíme hotovú plnku a začneme baliť. Jednoducho prstami zlepíme okraje cesta dokopy, aby sme guľočky uzavreli a jemne ich môžeme potom stlačiť, aby tvarom pripomínali viac placku.
- Na panvici si rozpálime trocha oleja. Buchtičky najprv opečieme z každej strany do zlatista a potom podlejeme trochou vody, aby sa uparili. Bude im stačiť približne 3 – 5 minútiek.
Itadakimas!