Skip to main content

oyakodon

Oyakodon je tradičné japonské jedlo nabité proteínmi, keďže hlavné ingrediencie tvoria najmä vajíčka a kuracie mäso. Je rýchlo pripraviteľné a bude vám k tomu stačiť len jedna panvica.

Jedlo oyakodon sa objavilo v japonskom seriáli vysielanom na Netflixe The Makanai: Cooking for the Maiko House (Makanai: Ako sa varí pre Maiko). Pôvodne sa dve kamarátky vybrali do Kyota, aby sa zaučili do umenia gejší, no osud nakoniec každú z nich zavedie iným smerom.

Čo je oyakodon?

Oyakodon je populárne japonské jedlo, ktoré pozostáva z kuracieho mäsa, cibule a vajec dusených v sójovej, mierne sladkej omáčke a servíruje sa na čerstvo uvarenej ryži. Názov „oyakodon“ sa dá preložiť ako „rodič a dieťa“, pretože jedlo pozostáva z kuracieho mäsa a vajíčok.

Oyakodon je typ „donburi“ jedla, čo v japončine v podstate znamená „ryžová miska“. Možno je to taká obdoba populárnych poké bowls, pretože základom donburi jedál je ryža a na ňu sa potom servírujú rôzne druhy mäska alebo aj ryby či sashimi (surová ryba). Donburi jedlá sú v Japonsku celkom rožšírené a považujú sa za rýchle pohodlné jedlá takže sú tiež obľúbenou voľbou počas obednej prestávky. Spolu s miso polievkou a zeleninovou prílohou máte tak chutný a nutrične vyvážený obed.

Ak by sme nahradili kuracie mäso hovädzinou, tak dostaneme jedlo „tanindon“. Tento názov je taká slovná hračka, pretože „tanin“ znamená v japončine cudzinec alebo doslova „nesúvisiaci človek“, takže názov naznačuje, že hovädzina a vajcia nemajú súvis (narozdiel od kuraťa a vajíčok). No a potom sú ešte rôzne ďalšie jedlá s ryžou, ako napríklad „gyudon“ (ryžová miska s hovädzinou bez vajíčok) alebo „katsudon“ (ryžová miska s vypraženým bravčovým mäsom). Donburi jedlá sú veľmi flexibilné. V podstate môžete dať na ryžu takmer čokoľvek a nazvať to „don“.

Čo potrebujete na prípravu oyakodon?

  • Kuracie mäso – môžete použiť buď stehná, alebo prsia. Väčšinou sú uprednostňované stehná, pretože majú viac tuku a sú tak šťavnatejšie a pridajú bohatšiu chuť.
  • Cibuľa – použite žltú alebo bielu cibuľu. Neodporúčam používať šalotku alebo červenú cibuľu.
  • Dashinevynechávajte dashi (japonský vývar), pridáva bohatú tzv. umami chuť.
  • Vajcia – odporúčam, aby boli vajcia izbovej teploty. Obvykle ide na jednu porciu jeden a pol až dve vajcia. Ja som použila tri vajcia na dve porcie.
  • Niečo zelené – mitsuba je bylinka používaná v mnohých donburi jedlách. Je to japonský divý petržlen, ale u nás takéto samozrejme ťažko nájdeme, takže som ju nahradila na jemno nasekanou jarnou cibuľkou, alebo môžete použiť aj na tenšie pásiky nastrihané nori riasy.

Ako pripraviť oyakodon?

Oyakodon je považované za rýchle jedlo, kde máte všetko v jednej miske a dokážete ho pripraviť na jednej panvici za 30 minút. Ak ste však niekedy skúsili (alebo budete skúšať) oyakodon v reštauráciách v Japonsku, môžete si všimnúť mierne rozdiely.

Tipy na prípravu oyakodon

1. Na veľkosti panvice záleží

Používajte malú až stredne veľkú panvicu a snažte sa pripraviť jednu alebo maximálne dve porcie v jednej panvici. Prečo? Ak budete variť väčšie množstvo vo veľkej panvici, bude to trvať dlhšie, omáčka sa nebude účinne odparovať a môže sa stať, že jej zostane príliš veľa. A je tu aj estetický aspekt. Bude ťažšie rozdeliť takú veľkú dávku do misiek. V Japonsku dokonca majú na toto špeciálnu panvicu. Jej veľkosť je prispôsobená práve pre jednu porciu. Vyzerá ako taká väčšia naberačka, z ktorej jednoducho zošupnú hotový oyakodon na ryžu, a tým uchovajú pekný tvar.

oyakodon-panvica

2. Ako správne uvariť vajíčka

V reštaurácii dostanete oyakodon s dokonale uvarenými vajíčkami. Mali by pekne držať pokope, ale mali by byť stále trochu mäkké s mierne tekutým žĺtkom a rovnomerne rozložené, aby vytvárali peknú farebnú paletu. Tajomstvo spočíva v použití správnej veľkosti panvice a v časovaní. Vajíčka by mali mať izbovú teplotu; to im pomôže rýchlejšie sa uvariť. Bielky potrebujú viac času na varenie ako žĺtky, takže máte tri možnosti:

  • Pridajte vajíčka na dvakrát: vajíčka si vopred rozbite do misky, prepichnite žĺtky a jemne premiešajte, aby to vyzeralo ako mramor. Pridajte časť vajec (ideálne viac bielkov) do stredu panvice a nechajte chvíľu variť a potom pridajte zvyšok.

eggs-oyakodon

  • Bielky a žĺtky si pripravte samostatne: žĺtky a bielky si rozdelíte do dvoch samostatných misiek, aby ste mohli lepšie kontrolovať množstvo, ktoré pridávate.
  • Pridajte všetko naraz: Ak máte pocit, že toto veci už príliš komplikuje alebo ak nemáte radi polouvarené vajcia, jednoducho ich pridajte naraz a zakryte pokrievkou, aby sa vajcia úplne uvarili. Predsa len by to malo byť rýchle a ľahko pripraviteľné jedlo. Ja som ich už tiež dosť uvarila a je to aj vidieť. V reštaurácii by prišli viac v tekutom stave.

3. Kura nakrájajte na rovnaké kúsky

Snažte sa nakrájať kuracie mäso na približne rovnaké kúsky. Ideálne sú tak cca 2 cm, budú lepšie absorbovať omáčku a aj sa lepšie „zlepia“ s vajíčkami.

Zaujíma vás viac z japonskej kuchyne? Sledujte zákulisie aj na  InstagramFacebook, a Pinterest.

Budem rada, ak ma podporíte zdieľaním:

oyakodon

Oyakodon: Kuracie mäso s vajíčkami z jednej panvice

Minako
Na prípravu vám stačí 30 minút a jedna panvica.

Video

Prep Time 10 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 30 minutes
Course Hlavné jedlo
Cuisine Japonská
Servings 2 porcie

Ingredients
  

  • 1 kuracie prso (cca 280 g) alebo stehno
  • 1 cibuľa (cca 80 g)
  • 3 vajíčka
  • Soľ

Omáčka:

  • 120 ml vody
  • 1 ČL dashi prášku
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 2 PL mirin
  • 2 ČL cukru

Instructions
 

  • Najprv si pripravíme omáčku - všetky ingredience zmiešame dokopy.
    omacka-oyakodon
  • Nakrájame si cibuľu. Nemala by byť úplne na tenko. Cca 5 mm je tak akurát.
  • Kuracie mäso si nakrájame na približne 2 cm kúsky a posolíme.
  • Vajíčka si rozbijeme do misky a pomocou vidličky ich jemne pošťucháme, aby vznikol taký mramorový efekt.
  • Robila som po jednej porcii, takže som si všetky suroviny rozdelila napoly. Na panvicu dáme cibuľu a prilejeme omáčku. Keď začne jemne vrieť, pridáme kúsky mäsa. Necháme variť. Občas jemne premiešame, resp. mäso poobraciame. Panvicu nemusíme zakrývať pokrievkou.
  • Vajíčka som pridávala na dvakrát. Skúste pridať najprv viac bielkov keďže potrebujú dlhší čas na uvarenie. Nechajte chvíľu povariť.
  • Pridajte zvyšok vajíčok a opäť nechajte chvíľu povariť. Tu bude záležať od preferencií.
  • Originálne by mali byť vajíčka tak napoly uvarené, ešte sa roztekajúce. Ja som ich uvarila už celkom dosť, keďže u nás v rodine niektorí členovia nemajú radi takéto napoly uvarené vajíčka.
    oyakodon-hotovo

Itadakimas!

Skúšali ste recept? Budem rada, ak mi dáte vedieť a prípadne ma aj označíte @hiroshimas_kitchen na Instagrame.

Leave a Reply

Recipe Rating