Skip to main content

V tradičnej japonskej kuchyni je celkom bežné, že popri hlavnom chode je na stole ešte niekoľko ďalších mištičiek s prílohami či vedľajšími chodmi. Jedným z takých je marinované shiso.

Čo je shiso (perilla)?

V japončine shisou nás poznáme pod názvom perilla. V Ázii, najmä v Japonsku, Kóreii či Vietname, je známa a bežne používaná bylinka. Dalo by sa povedať, že v Japonsku je bylinkou číslo jedna. Aj keď v Japonsku by ju možno ani bylinkou nenazvali, ale rovno zeleninou.

Používa sa v studenej aj teplej kuchyni. Dá sa kombinovať s mäsom, rybami, so sushi, pridáva sa do šalátov či polievok, červené shiso sa nakladá do ume octu (umeboshi = japonské slivky) a potom sa usuší a použije sa ako posýpka na ryžu alebo sa celé listy vyprážajú ako tempura. Dokonca sa z neho dá urobiť džús. Využitie je naozaj široké.

Ako marinovať shiso (perillu)?

Sú dva základné druhy shiso – zelené a červené. Na priamu konzumáciu sa skôr využíva zelené shiso. Perilla sa dá bežne dopestovať aj u nás a ide to aj v kvetináči.

cervena-zelena-perilla

Shiso je marinované v sójovej omáčke, takže je pomerne slané a najlepšie ide ako príloha k ryži. Raz som niekoho počula, ako ho nazval „zlodejom ryže“, pretože nezostanete pri jednom kúsku a musíte si dať ďalší a ďalší až nezostane žiadna ryža 😀

Ako dlho sa musí shiso marinovať?

Jesť ho môžete v podstate hneď. Takto namočené do slanej sójovej omáčky úplne v pohode vydrží v chladničke niekoľko dní. Len čím dlhšie postojí, tým bude slanšie. Ak ho neplánujete hneď konzumovať, odporúčam pridať pár listov navyše.

Zaujíma vás viac z japonskej kuchyne? Sledujte zákulisie aj na  InstagramFacebook, a Pinterest.

Budem rada, ak ma podporíte zdieľaním:

Marinované shiso (perilla)

Minako
Shiso (perilla) naložené v sójovej omáčke. Podávame k ryži k akémukoľvek jedlu.

Video

Total Time 10 minutes
Course Príloha, Vedľajší chod
Cuisine Japonská
Servings 15 listov

Ingredients
  

  • 15 listov shiso
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 2 PL vody
  • 2 ČL sezamového oleja
  • 1 malý strúčik cesnaku (nastrúhaný / prelisovaný)
  • 1/2 ČL cukru
  • 1/2 ČL dashi prášku
  • Chilli
  • Sezamové semiačka
  • hoblinky sušeného tuniaka (katsuobushi)

Instructions
 

  • Všetky ingrediencie si zmiešame v malej miske. Chilli dávať nemusíte, ak nemáte radi pikantné alebo naopak, pridajte viac podľa svojej chute.
  • Katsuobushi sú hoblinky sušeného tuniaka. Pripravuje sa z nich napríklad dashi vývar. Dala som približne takéto množstvo. Ak nemáte, vynechajte.
  • Shiso si umyjeme a začneme postupne ukladať. Dáme prvý list a naňho za lyžičku marinády, ďalší list a zase marinádu a takto pokračujeme.
  • A hotovo. Skladujeme v chladničke v dobre uzatvorenej nádobe.

Itadakimas!

Skúšali ste recept? Budem rada, ak mi dáte vedieť a prípadne ma aj označíte @hiroshimas_kitchen na Instagrame.

Leave a Reply

Recipe Rating