V tradičnej japonskej kuchyni je celkom bežné, že popri hlavnom chode je na stole ešte niekoľko ďalších mištičiek s prílohami či vedľajšími chodmi. Jedným z takých je marinované shiso.
Čo je shiso (perilla)?
V japončine shiso, u nás poznáme pod názvom perilla. V Ázii, najmä v Japonsku, Kóreii či Vietname, je známa a bežne používaná bylinka. Dalo by sa povedať, že v Japonsku je bylinkou číslo jedna. Aj keď v Japonsku by ju možno ani bylinkou nenazvali, ale rovno zeleninou.
Používa sa v studenej aj teplej kuchyni. Dá sa kombinovať s mäsom, rybami, so sushi, pridáva sa do šalátov či polievok, červené shiso sa nakladá do ume octu (umeboshi = japonské slivky) a potom sa usuší a použije sa ako posýpka na ryžu alebo sa celé listy vyprážajú ako tempura. Dokonca sa z neho dá urobiť džús. Využitie je naozaj široké.
Ako marinovať shiso (perillu)?
Sú dva základné druhy shiso – zelené a červené. Na priamu konzumáciu sa skôr využíva zelené shiso. Perilla sa dá bežne dopestovať aj u nás a ide to aj v kvetináči.
Shiso je marinované v sójovej omáčke, takže je pomerne slané a najlepšie ide ako príloha k ryži. Raz som niekoho počula, ako ho nazval „zlodejom ryže“, pretože nezostanete pri jednom kúsku a musíte si dať ďalší a ďalší až nezostane žiadna ryža 😀
Ako dlho sa musí shiso marinovať?
Jesť ho môžete v podstate hneď. Takto namočené do slanej sójovej omáčky úplne v pohode vydrží v chladničke niekoľko dní. Len čím dlhšie postojí, tým bude slanšie. Ak ho neplánujete hneď konzumovať, odporúčam pridať pár listov navyše.
Zaujíma vás viac z japonskej kuchyne? Sledujte zákulisie aj na Instagram, Facebook, a Pinterest.
Budem rada, ak ma podporíte zdieľaním:
Marinované shiso (perilla)
Video
Ingredients
- 15 listov shiso
- 1 PL sójovej omáčky
- 2 PL vody
- 2 ČL sezamového oleja
- 1 malý strúčik cesnaku (nastrúhaný / prelisovaný)
- 1/2 ČL cukru
- 1/2 ČL dashi prášku
- Chilli
- Sezamové semiačka
- hoblinky sušeného tuniaka (katsuobushi)
Instructions
- Všetky ingrediencie si zmiešame v malej miske. Chilli dávať nemusíte, ak nemáte radi pikantné alebo naopak, pridajte viac podľa svojej chute.
- Katsuobushi sú hoblinky sušeného tuniaka. Pripravuje sa z nich napríklad dashi vývar. Dala som približne takéto množstvo. Ak nemáte, vynechajte.
- Shiso si umyjeme a začneme postupne ukladať. Dáme prvý list a naňho za lyžičku marinády, ďalší list a zase marinádu a takto pokračujeme.
- A hotovo. Skladujeme v chladničke v dobre uzatvorenej nádobe.
Itadakimas!