Skip to main content

pikantna-korejska-zelenina

Chrumkavá, sladko-slaná zelenina, ktorá vám rozpáli chuťové bunky. (takmer) doslova. Ak znesiete trochu pikantné jedlo, tak toto stále nebude pre vás. Aj keď otázka pikantnosti je relatívna, však? Táto pochúťka sa najlepšie kombinuje s bielou ryžou a vychutnať si ju môžete hneď, ako si ju pripravíte. Nekvasí, takže na ňu netreba čakať.

Je japonská kuchyňa pikantná?

Japonská kuchyňa nie je všeobecne známa tým, že by bola veľmi pikantná, na rozdiel od niektorých iných ázijských kuchýň, ktoré sú rozhodne oveľa pikantnejšie. Dokonca by som povedala, že celkom dosť využíva pri varení a v jedlách cukor.

To ale neznamená, že by sme v japonskej kuchyni nenašli pálivé suroviný či pikantné jedlá. I keď veľa z nich je originálne čínskeho pôvodu. Napríklad:

  • Wasabi: Asi najznámejšia pálivá surovina. Aj keď by som povedala, že má trochu inú pikantnosť ako napríklad čili – skôr „útočí“ na nos a má krátke, ostré pálenie, ktoré rýchlo pominie.
  • Shichimi togarashi: je zmes siedmich korení vrátane čili.
  • Rayu: pikantný čili olej, má pôvod v Číne. Používa sa napríklad do omáčky ku gyoze.
  • Karashi: Japonská horčica, ktorá je oveľa ostrejšia a pikantnejšia než klasická európska horčica.

Z jedál je asi najznámejšie japonské kari, známe ako kare (カレー). To môže byť pripravené s rôznym stupňom pálivosti. Myslím, že v japonsku by ste aj našli reštaurácie, ktoré ponúkajú rôzne pikantné verzie na stupnici od jedna do desať.

Kórejská pasta gochujang

V recepte je kľúčová tradičná kórejská pasta gochujang, ktorá je vyrobená z fermentovanej červenej papriky, lepkavej ryžovej múky, sójovej múky a soli. Avšak, v súčasnosti existuje mnoho variácií a receptov, ktoré môžu obsahovať aj iné druhy múky.

Gochujang má strednú až vysokú úroveň pikantnosti, ktorá sa líši v závislosti od značky a receptúry. Má hustú, lepkavú konzistenciu, čo z nej robí vynikajúcu prísadu do omáčok, marinád a polievok.

Dá sa v recepte použiť aj iná zelenina?

V recepte používam cuketu. Áno, cuketa sa môže jesť aj surová. Môžete použiť aj kaleráb alebo uhorku (len vykrojte strednú vodnatú časť so semiačkami), ale mne osobne v tomto príde lepšia cuketa alebo kaleráb.

Koľko zelenina vydrží?

V dobre uzatvorenej nádobe vydrží v chladničke aj 5 dní. Odporúčam sklenenú nádobu, ktorá na seba nenachytá arómu cesnaku a červenú farbu kórejskej farby.

Zaujíma vás viac z japonskej kuchyne? Sledujte zákulisie aj na  InstagramFacebook, a Pinterest.

Budem rada, ak ma podporíte zdieľaním:

pikantna-korejska-zelenina

Pikantná zelenina na kórejský štýl

Minako
Chrumkavá, sladko-slaná zelenina, ktorá vám rozpáli chuťové bunky.

Video

Čas prípravy 30 minutes
Total Time 30 minutes
Kategória Príloha
Kuchyňa Kórejská
Porcie 5 porcií

Ingrediencie
  

  • 1 väčšia cuketa (mne vyšlo 373 g)
  • 1 ks mrkva (mne vyšlo 110 g)
  • 1 ks červená cibuľa (mne vyšlo 73 g)
  • 5 ks nira (čínska pažítka) - môžte vynechať
  • 2 zarovnané ČL soli

Na pikantnú omáčku:

  • 10 g cesnak
  • 30 g cukor
  • 2 PL kombu ocot (môžete dať normálny)
  • 6 g chilli "vločky" / sušené chilli
  • 25 g gochujang
  • 2 PL sezamového oleja

Postup
 

  • Cuketu prekrojíme pozdĺžne a nakrájame mesiačiky zhruba v takejto hrúbke (tak do 5 mm max.). Ak máme väčšiu cuketu (alebo uhorku), ktorá má aj väčší stred, tak ten trochu vykrojíme.
    cuketa
  • Mrkvu očistíme a buď na tenučko nakrájame alebo použijeme škrabku, s ktorou ľahko nastrúhame takéto hoblinky.
    mrkva-pasiky
  • Cibuľu tiež nakrájame na menšie mesiačiky. Ja som nechala trochu hrubšie, ale môžete aj tenšie.
    cervena-cibula
  • Čínsku pažítku som nakrájala zhruba na 5 cm kúsky. (môžete vynechať)
    nira
  • Do misky vložíme všetku nakrájanú zeleninu, pridáme dve lyžičky soli a rukou poriadne stláčame a miešame, kým zelenina nezmäkne a nepustí šťavu. Odložíme a pripravíme si omáčku.
    zelenina-mix
  • V miske zmiešame prelisovaný cesnak, cukor, ocot, chilli, gochujang a sezamový olej.
  • So zeleniny vyžmýkame vodu, pretože tá by omáčku rozriedila a až potom do nej pridáme omáčku. Poriadne premiešame. Najlepšie to ide rukami, ale berte na to rukavice 😀
    zelenina-miesanie
  • Hotovú zeleninu môžete papať hneď, ale lepšie je keď pár hodín postojí.
    pikantna-zelenina-hotovo

Itadakimas!

Skúšali ste recept? Budem rada, ak mi dáte vedieť a prípadne ma aj označíte @hiroshimas_kitchen na Instagrame.

Leave a Reply

Recipe Rating