Mať po ruke omáčku, s ktorou si pripravíte rezancové polievky do 15 minút je na nezaplatenie. Tsuyu omáčka kombinuje chute, ktoré sú typické pre mnoho japonských jedál.
Čo je tsuyu (mentsuyu)?
Tsuyu, alebo často nazývané mentsuyu, je univerzálna omáčka, ktorá sa najčastejšie používa ako základ do rezancových polievok (soba, udon, somen). Pripravuje sa zvyčajne kombináciou sójovej omáčky, sušených tuniakových hobliniek, saké, mirinu, riasou kombu, prípadne shiitake húb.
Slaná chuť sójovej omáčky je vyvážená sladkou chuťou mirinu (sladkasté ryžové víno). A v kombinácii s tuniakovými hoblinkami a kombu riasou získava intenzívnu umami príchuť, ktorá je typická pre japonskú kuchyňu.
Na čo sa používa tsuyu?
Tsuyu má široké využitie. Vďaka tomu, že kombinuje takmer všetky typické a základné suroviny japonskej kuchyne, tak sa dá použiť v mnohých jedlách na dochutenie. Často sa používa ako základ do polievok s rezancami, ako sú napríklad soba, udon alebo somen rezance.
V silnejšej, menej rozriedenej, forme sa používa ako omáčka na namáčanie rezancov. Typické jedlo sú napríklad studené soba rezance, ktoré sa väčšinou pripravujú počas horúcich letných dní. Po uvarení sa soba rezance opláchnu prúdom studenej vody a servírujú sa napríkald s tempurou a touto omáčkou, do ktorej sa namáčajú.
Tsuyu sa ďalej používa do rôznych dusených jedál, jedál typu hot pot, kde sa v jednom hrnci spolu varia rôzne ingrediencie (tofu, mäso, zelenina) a táto omáčka ich perfektne dochutí.
Ako pripraviť tsuyu?
Tsuyu sa pripravuje v koncentrovanej podobe. Pri varení sa potom riedi s vodou podľa toho, akú intenzívnu chuť chcete dosiahnuť. V Japonsku by si ju ľudia pravdepodobne takto nepripravovali. Veľmi jednoducho by si totiž túto omáčku už kúpili hotovú. Ako napríklad sójovú omáčku. U nás, žiaľ, veľa možností nie je. Ako teda na domácu prípravu?
Príprava je naozaj jednoduchá. Náročnejšie bude zohnať suroviny. Veci, ktoré budete na prípravu potrebovať patria k základným ingredienciám japonskej kuchyne. No ak si ich raz zoženiete, bude potom pre vás pomerne jednoduché pripravovať si viacero japonských jedál.
V tomto prípade budete potrebovať sójovú omáčku, katsuobushi (hoblinky sušeného tuniaka), saké, mirin, morské riasy kombu a sušené shiitake huby. Shiitake nie je úplne typickou surovinou na prípravu tsuyu. Záleží od osobných preferencií, takže môžete v recepte vynechať.
Z tohto receptu vám zostane približne 220 ml hotovej omáčky, čo by malo vystačiť na 4 porcie (4 misky) rezancovej polievky. Záleží, ako chuťovo silnú šťavu budete chcieť.
Ako skladovať tsuyu?
Hotová tsuyu omáčka vám v chladničke vydrží cca mesiac. Odporúčam naliať do skleneného pohára a napísať si aj dátum, kedy ste si ju pripravili. Je to šikovný pomocník, s ktorým rýchlo a ľahko dochutíte veľa jedál a rezancové polievky si pripravíte do 10 – 15 minút.
Zaujíma vás viac z japonskej kuchyne? Sledujte zákulisie aj na Instagram, Facebook, a Pinterest.
Budem rada, ak ma podporíte zdieľaním:
Japonská omáčka tsuyu. Základ do rezancových polievok.
Video
Ingredients
- 60 ml saké
- 140 ml mirin
- 130 ml sójová omáčka
- 3 g kombu
- 5 g sušené tuniakové hoblinky
- 1 ks shiitake (3 - 4 g)
Instructions
- Pripravíme a odmeráme si množstvá surovín.
- Všetky ingrediencie dáme do menšieho hrnca a privedieme a miernom ohni k varu. Keď začína vrieť, znížime oheň na nízky a necháme variť 5 minút.
- Omáčku prelejem cez sitko. Po uvarení zostane cca 220 ml omáčky, čo vyjde približne na 4 porcie rezancovej polievky.
- TIP: Pre intenzívnejšiu a bohatšiu chuť môžeme dať naspäť do omáčky kombu riasu a shiitake hríb a nechať takto cez noc.
- TIP: Zvyšnú kombu riasu a tuniakové hoblinky môžete použiť ako dochucovací toping na čerstvo uvarenú ryžu.
Itadakimas!