Nabekko dango je japonská polievka z adzuki fazule podávaná s malými ryžovými knedlíčkami. Aj keď sa toto jedlo označuje ako polievka, v Japonsku je obľúbeným dezertom hlavne počas zimných mesiacov.
Táto sladká adzuki polievka sa objavila v japonskom seriáli vysielanom na Netflixe The Makanai: Cooking for the Maiko House (Makanai: Ako sa varí pre Maiko). Pôvodne sa dve kamarátky vybrali do Kyota, aby sa zaučili do umenia gejší, no osud nakoniec každú z nich zavedie iným smerom.
Čo je nabekko dango – sladká fazuľová polievka?
Pod názvom nabekko dango sa v Japonsku označuje sladká polievka z adzuki fazule. Mohli by sme ju skôr nazvať dezertom, pretože do uvarenej fazule sa pridáva cukor. Táto polievka sa servíruje s malými knedlíčkami z ryžovej múky, ktoré sa nazývajú nabekko alebo shiratama dango (na obrázku nižšie). Tvar knedlíčkov pripomína hrniec (po japonsky nabe), preto sa toto jedlo nazýva nabekko dango.
Nabekko dango je populárny dezert najmä v jesenných a zimných mesiacoch, no ľudia si ho vychutnávajú pokojne kedykoľvek počas celého roka, pretože ho môžete podávať aj na studeno. Kedysi sa táto polievka často varila na konci jesene, po žatvách, keď sa konali oslavy za dobrú úrodu.
Aký je rozdiel medzi nabekko dango, zenzai a oshiruko?
Ak by ste na internete hľadali recept na japonskú polievku z červenej fazule, pravdepodobne by ste skôr našli polievky pod názvom zenzai a oshiruko. Je to v podstate rovnaké jedlo uvarené z rovnakých ingrediencií len s malými rozdielmi.
Názov jedla sa líši región od regiónu. Nabekko dango je tradičné jedlo v oblasti prefektúry Aomori (viac na severe Japonska). No ak by ste sa spýtali ľudí zo západnej a východnej časti Japonska, čo je to oshiruko a zenzai, pravdepodobne vám každý popíše toto jedlo trochu inak. Takže aj tento recept si môžete prispôsobiť podľa seba. Jedlá sa líšia v týchto maličkostiach:
- Uvarené fazuľky adzuki sa rozmixujú na hladkú pastu (v Japonsku sa dá rovno kúpiť hotová pasta a variť s ňou) a budete mať viac vodnatú konzistenciu
- Časť fazuliek necháte celých a časť rozmixujete alebo roztlačíte
- Fazuľu azuki môžete uvariť tak, že tam zostane minimum vody, že už to vlastne polievku pripomínať ani nebude, skôr taký prívarok
Napríklad aj takto môže vyzerať zenzai dezert na studeno. Je tam adzuki fazuľa na sladko, dango knedlíčky, matcha zmrzlina a šľahačka. Takýto dezert pomerne často uvidíte v Kyóte.
Prečo adzuki fazuľa?
Toto jedlo sa pripravuje len z adzuki fazule. Adzuki fazuľa je v Japonsku veľmi populárna. Je druhým najkonzumovanejším druhom fazule v Japonsku (po sóji), no nepoužíva sa na prípravu slaných jedál, ale sladkých. Nájdete ju teda v mnohých sladkostiach a dezertoch.
Pre mnohých ľudí môže byť nezvyčajné pripravovať fazuľu na sladký spôsob, ale v Japonsku je veľmi bežné používať pastu z adzuki fazule všade (po japonsky anko). Aj v takých kombináciách, ktoré by vám ani v divokých snoch nenapadli. Nájdete ju napríklad v chlebe, v zmrzline alebo ako sladkú náplň v šiškách. Ak sú nejaké dezerty s náplňou, určite bude aj verzia so sladkou adzuki pastou. Alebo si môžete dokonca kúpiť takéto „fazuľové“ maslo.
Kde zohnať ryžové knedlíčky?
Nabekko dango sa servíruje s malými ryžovými knedličkami okrúhleho tvaru (shiratama dango). Konzistenciou sú „žuvačkové“ alebo ako gumené cukríky. Ostatné spomínané, zenzai a oshiruko, sa servírujú s opečenými ryžovými koláčikmi (kiri mochi).
Niektorí možno poznáte mochi ako mäkké ťahavé koláčiky s rôznymi plnkami. Kiri mochi je v podstate suchý balený ryžový koláčik najčastejšie v obdĺžnikovom alebo okrúhlom tvare, ktorý sa dá ugrilovať, zohriať v mikrovlnke, opiecť na panvici alebo pridať variť priamo do polievky. (na foto vľavo „surové“ kiri mochi, vpravo upečené)
V Japonsku by ste tieto ryžové koláčiky (oba druhy, shiratama dango aj kiri mochi) kúpili, samozrejme, veľmi ľahko. A zrejme aj v niektorých krajinách v zahraničí, kde je väčšia ponuka takýchto potravín. U nás ale nie. S kiri mochi som sa u nás ešte nestretla nikde. Shiratama dango si však môžete pripraviť doma.
Ako pripraviť ryžové knedlíčky?
Budete potrebovať múku z lepkavej ryže. V Japonsku sú dva typy múky, ktoré sa na toto odporúčajú – shiratamako a mochiko. Lepšia z tejto dvojice je shiratamako. Knedlíčky budú textúrou aj konzistenciou také, ako majú naozaj byť. A aj sa s ňou lepšie pracuje. Opäť ale, u nás tieto múky nezoženiete alebo to bude extrémne drahé. Ja som vyskúšala túto múku. Je z Thajska a je to asi jedna z mála, ktorá sa sem dováža. Takže ak budete hľadať na internete múku z lepkavej ryže, aj tak pravdepodobne narazíte (len) na túto. Ale dobrou správou je, že ryžové knedlíčky z nej sa takmer nelíšili od tých, ktoré by ste si dali v Japonsku.
Knedlíčky sú po uvarení mäkké a pomerne dosť lepkavé. Ak nepoužijete všetky hneď, tak ostatné skladujte v nádobe s vodou v chladničke. Môžu stvrdnúť, len ich treba pred použitím zohriať.
Ako uvariť sladkú polievku z adzuki fazule?
Príprava nie je až taká komplikovaná, len varenie fazule je zdĺhavé. Na rozdiel od mnohých iných druhov fazule, nemusíte adzuki namáčať. Ale môžete. Ak ju na pár hodín namočíte, bude uvarená rýchlejšie. Doba varenia bude závisieť od kvality fazule a aj od toho, ako je stará. Stará fazuľa sa nemusí uvariť ani po dvoch hodinách.
Tipy pri príprave:
- Vodu odporúčam počas varenia 1 – 2 krát vymeniť. Uistite sa, že fazuľa je vždy celkom ponorená
- Cukor a soľ pridávajte až po uvarení fazule . Ak ich pridáte skôr, fazuľa nezmäkne. Množstvo cukru si môžete upraviť podľa seba.
- Ryžové knedlíčky môžete uvariť samostatne a pridať ich do polievky až potom alebo ich môžete uvariť priamo v polievke. V tom prípade ich dajte do polievky až vtedy, keď je fazuľa uvarená, pretože ich stačí variť cca len 3 minúty
Zaujíma vás viac z japonskej kuchyne? Sledujte zákulisie aj na Instagram, Facebook, a Pinterest.
Budem rada, ak ma podporíte zdieľaním:
Japonská sladká polievka z adzuki fazule
Video
Ingredients
- 100 g adzuki fazule
- 1 l vody
- 80 - 100 g cukru
- Štipka soli
Na ryžové knedlíčky (8 malých kúskov):
- 30 g ryžovej múky
- 2,5 PL vody
- Štipka cukru (menej ako pol čajovej lyžičky)
Instructions
- Fazuľu dobre umyjeme. Popraskané, zoschnuté alebo inak pokazené fazuľky vyhodíme.
- Fazuľu vložíme do hrnca, pridáme 500 ml vody a privedieme do varu na stredne vysokej teplote. Keď začne voda vrieť, znížime oheň na stredne nízky a varte 20 minút. Tip: Odporúčam dať na vrch nejaké ťažidlo (po japonsky otoshibuta, v japonskej kuchyni sa toto kuchynské náradie zvykne používať pri varení niektorých jedál). Zabráni tomu, aby sa fazuľa príliš nehýbala a nepopraskala, ale zostala celá. Tiež zabráni tomu, aby sa voda tak rýchlo neodparovala. Môžete si ho vyrobiť aj z alobalu. Stačí skrútiť alobal do kruhu tak, aby sa zmestil do hrnca a v strede urobte dieru.
- Po 20 minútach vodu vylejeme a dáme 500 ml čerstvej vody. Opäť privedieme do varu na stredne vysokej teplote a po varení znížime teplotu na stredne nízku. Fazuľu treba variť ďalších 40 - 60 minút. Závisí od kvality fazule a ako je stará. A tiež, či ste ju predtým namočili alebo nie.
- Voda sa bude vyparovať. Ak je potrebné, počas varenia pridávame vodu, aby boli fazule vždy celé ponorené. Ja som pridala postupne cca 200 - 300 ml vody.
- Medzitým si pripravíme ryžové knedlíčky. Ryžovú múku zmiešame s vodou a štipkou cukru. Každá múka môže byť trochu iná a možno budete potrebovať trochu viac alebo menej vody, preto ju pridávajte radšej postupne a nie naraz.
- Trochu zvláštne prirovnanie, ale na dotyk a textúrou by malo byť cesto ako ušný lalôčik. Cesto rozdelíme na 8 kusov (každý cca 6 - 7 gramov). Vytvarujeme guľôčky, ktoré mierne stlačíme, aby boli plochšie. V strede prstom urobíme malú jamku alebo môžete použiť koniec varešky.
- Knedlíčky môžete variť samostatne alebo spolu s adzuki fazuľou. Ak ich varíte samostatne, hoďte ich do vriacej vody a varte asi 3-4 minúty. Knedlíčky vyplávajú na povrch. Ak ich varíte v polievke, počkajte, kým bude fazuľa úplne uvarená a pridajte ich až potom.
- Vyskúšame, či je fazuľa uvarená. Mala by sa dať ľahko rozpučiť medzi prstami.
- Ak je fazuľa uvarená, pridáme cukor a štipku soli. Množstvo cukru môžete prispôsobiť.
Itadakimas!