Skip to main content
Janchi-guksu-korejska-polievka

Nedajte sa odradiť názvom ani dlhším postupom. V skutočnosti je príprava naozaj jednoduchá. Janchi guksu je tradičné kórejské jedlo, ktoré sa zvykne podávať pri slávnostných príležitostiach, ako napríklad svadby alebo narodeninové oslavy. (Janchi = párty/oslava, Guksu = rezance).

Kórejská polievka janchi guksu

Janchi guksu je jednoduchá polievka podávaná s pšeničnými rezancami (somyeon alebo v japonsku sú pod názvom somen). Rezance symbolizujú v Kórei dlhý a šťastný život, preto sú podávané počas výnimočných udalostí a osláv.

Ani na prípravu nie je toto jedlo náročné, preto keď mám chuť na nejakú teplú polievku, ktorá nezaberie veľa času, varím túto.

Tipy pri príprave

Na prípravu vývaru sa zvyčajne používajú sušené ančovičky, ale u nás ani neviem, či sa dajú zohnať v obchodoch. Ako dobrá náhrada poslúži dashi prášok, ktorý sa bežne používa v japonskej kuchyni. Pridať sa môže aj rôzna zelenina ako hríby, cibuľka, reďkovka, čo pridá vývaru bohatšiu chuť.

Rezance by mali byť tenké a určite nie ryžové, lepšie sa hodia pšeničné. Silno odporúčam nevynechať toping. Výborne dochutí šťavu z vývaru. Použiť môžete rôznu zeleninu, ale typické sú napríklad cuketa, mrkva, kimchi alebo nori riasy.

Je to naozaj jednoduché jedlo a dá sa aj predpripraviť. Vývar, toping aj zelenina vám pár dní v chladničke vydržia a už si len uvaríte rezance. Odporúčam všetkými desiatimi! 🙂

Janchi-guksu-korejska-polievka

Recept na slávnostnú kórejskú polievku janchi guksu

Minako
Janchi guksu je tradičné kórejské jedlo, ktoré sa zvykne podávať pri slávnostných príležitostiach.
Prep Time 20 minutes
Cook Time 15 minutes
Course Polievka
Cuisine Kórejská
Servings 2 porcie

Ingredients
  

  • 1 liter vody
  • 5 g kombu riasy
  • 1 + 1/2 ČL dashi
  • 1/2 ČL soli
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1/2 cibule
  • 1 celá jarná cibuľka
  • 2 vajíčka
  • 1/2 cukety
  • Tenké rezance

Toping

  • 3 - 4 PL nakrájaná jarná cibuľka (alebo čínska pažítka)
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1 menší cesnak
  • 1/2 PL sezamového oleja
  • Sezamové semiačka
  • Chilli (možno vynechať)

Instructions
 

  • Na vývar si do hrnca nalejeme 1 liter vody a necháme v nej kombu riasu cca 20 minút namočenú.
  • Po 20 minútach dáme vodu aj s riasou variť. Prihodíme rovno bielu cibuľu s jarnou cibuľkou (kľudne väčšie kúsky). Keď začne voda vrieť pridáme dashi prášok a soľ. Necháme cca 15 minút variť. Ku koncu pridáme 2 PL sójovej omáčky. Do druhého hrnca si môžete už dať variť vodu na rezance.
  • Medzitým si pripravíme cuketu a vajíčka. Cuketu nakrájame na menšie pásiky a na panvici opražíme. Pridáme štipku soli a môžeme ju „pokropiť“ troškou vody, aby nám zmäkla, ale netreba ju rozvariť. Mala by zostať pekne chrumkavá.
  • Vajíčka si v miske rozšľaháme so štipkou soli a na troche oleja na panvici urobíme placku, akoby ste robili palacinku. Ak máte menšiu panvicu, vyjdú vám dve, ak väčšiu, tak jedna. Vajíčkovú placku potom zrolujeme a nakrájame na tenšie pásiky.
  • Do druhého hrnca dáme variť rezance, ktoré po uvarení umyjeme pod prúdom studenej vody, aby sme ich zbavili škrobu.
  • Na toping zmiešame najemno nakrájanú cibuľku, nastrúhaný cesnak, sójovú omáčku, sezamový olej, sezamové semiačka a chilli (vynechajte, ak nemáte radi pikantné).
  • Do misky naservírujeme rezance, navrch poukladáme nakrájané vajíčko a cuketu a na to toping. Prilejeme vývar a podávame

Itadakimas!

Skúšali ste recept? Budem rada, ak mi dáte vedieť a prípadne ma aj označíte @hiroshimas_kitchen na Instagrame.

Leave a Reply

Recipe Rating