Morské riasy sú pre mňa hotový poklad, aj z výživového hľadiska, aj z chuťového. Existujú všelijaké druhy, no v tomto článku predstavím tie, ktoré sa používajú aj u nás a nie je až taký veľký problém ich zohnať.
Morské riasy v Japonsku
Morské riasy sa používajú v japonskej kuchyni snáď odjakživa. A nielen v japonskej, ale všeobecne v ázijskej kuchyni. Vďaka svojim zdravotným benefitom sa zaradili medzi superpotraviny. Existuje mnoho druhov morských rias, no ak by sme ich rozdelil podľa farby, tak by boli:
- červené
- hnedé
- zelené
Nori
Zrejme najrozšírenejšia, najpoužívanejšia a najznámejšia riasa. Ak ste aspoň raz v živote skúsil sushi, tak ste ochutnali nori riasu. Sú tenučké ako papier a majú farbu od jasnej zelenej, cez tmavo-zelenú až po čiernu. Čím tmavšia farba, tým bohatšia chuť. Takisto kvalitné nori riasy by sa mali lesknúť.
Kde sa používajú nori riasy?
Na prvom mieste je určite sushi. Tu sa používajú klasické neochutné verzie, no sú potom aj s príchuťami a často sú predávané v malých baleniach ako snack. Ako príchuť myslím napríklad olivový alebo sezamový olej v kombinácii so soľou alebo potom sú aj na sladko. Nori riasy sa používajú aj v rôznych jedlách na dochutenia a dozdobenie, napríklad v ramenoch alebo v tenkých pásikoch na posypanie jedál.
Aonori
Aonori riasy sú v podstate klasické nori riasy, len sú rozdrvené na jemné malé kúsky. U nás sú známe pod názvom nori vločky a vidím ich takmer v každom bio obchode alebo v obchodoch so zdravou výživou. Tuším som ich videla dokonca aj v Tescu.
Kde sa používajú aonori riasy?
Používajú sa hlavne na dochutenie a dozdobenie jedál. Napríklad na okonomiyaki – slaná japonská placka alebo yakisoba (rezance).
Wakame
Najznámejšie jedlo, v ktorom nájdeme morské riasy wakame je miso polievka, ale využiť sa dajú aj do šalátov. Aj u nás sa dajú zohnať v niektorých bio obchodíkoch a obchodoch so zdravou výživou. Wakame riasy sa predávajú v suchom stave, sú tvrdé a vyzerajú až takmer čierne, ale po namočení úplne zmäknú, chytia tmavo-zelenú farbu a zväčšia svoj objem.
Konbu / Kombu
Zo všetkých uvedených je u nás kombu riasa asi najmenej známa, no v japonskej kuchyni má pomerne široké využitie. Je to jedna zo základných surovín na prípravu dashi – základného japonského vývaru. Využíva sa aj na prípravu šalátov; do mnohých jedál, ktoré sa podávajú ako vedľajšie chody alebo sa nakladá do sladko-kyslého nálevu či fermentuje.
Na riasach kombu sa môže vyskytnúť biely povlak, ale to neznamená, že sú zlé. Je to od soli, takže ich určite nevyhadzujte 🙂
Hijiki
Hijiki v našich končinách patria takisto k menej známym riasám a tiež je ťažšie ich zohnať v obchode. Môže sa stať, že na ne natrafíte v niektorých bio obchodíkoch, ale šance sú nízke. Online ich zrejme zoženiete skôr. Hijiki riasy majú tmavohnedú alebo čiernu farbu a rastú na skalách pobrežia Japonska, Kórey a Číny. Majú pomerne výraznú chuť a „žuvačkovú“ štruktúru. Často sa používajú v šalátoch, polievkach a dusených jedlách. Tiež ich môžete zmiešať s uvarenou ryžou a spraviť onigiri alebo ich použiť ako prísadu do takikomi gohan (japonská ochutená ryža). Hijiki sa zvyčajne predávajú sušené a pred použitím sa namáčajú vo vode, aby zmäkli.
Zaujíma vás viac z japonskej kuchyne? Sledujte zákulisie aj na Instagram, Facebook, a Pinterest.
Budem rada, ak ma podporíte zdieľaním: