Skip to main content
salat-mrkva-redkovka

Jednoduchý šalát, pri ktorom si vystačíte len s dvoma druhmi zeleniny – mrkva a biela reďkovka. Je dochutený sladko-kyslou omáčkou a sezamovým olejom. 

Biela reďkovka v japonskej kuchyni

V Japonsku je biela reďkovka známa pod názvom daikon. V japonskej kuchyni sa biela reďkovka používa pomerne často, najmä v polievkach a v dusených jedlách v kombinácii s ostatnou zeleninou, prípadne s mäsom a tofu. Populárna je aj fermentovaná.

V surovom stave dokáže poriadne poštípať, ale po uvarení zmäkne a pikantná chuť zmizne. Chuťovo je dosť špecifická, hlavne po uvarení, a nemusí každému sadnúť.  Keď sa varí v polievkach alebo omáčkach veľmi dobre absorbuje vône a dochucovadlá, ktoré pri varení použijete, ale jej špecifická chuť výrazne zostáva. A aj aróma. Biela reďkovka po uvarení a odstátí má jednoducho zvláštnu vôňu. Veľa ľudí by povedalo, že smrdí.

Ako pripraviť šalát z mrkvy a bielej reďkovky?

Príprava je naozaj jednoduchá. Hotový ho máte do pár minút. Odporúčam nevynechať sezamový olej a sezamové semiačka, ktoré chvíľu opražte na sucho na panvici a rozdrvte. Ak by ste ich tam nedali, tak by sme museli šalát premenovať. Naozaj :D. Je totiž takmer úplne identický s iným šalátom – Namasu. Ten sa tradične pripravuje na Nový rok. Je tiež z mrkvy a bielej reďkovky. Mrkvy je ale menej, reďkovky viac a nedochucuje sa sezamovým olejom ani semiačkami.

Zaujíma vás viac z japonskej kuchyne? Sledujte zákulisie aj na  InstagramFacebook, a Pinterest.

Budem rada, ak ma podporíte zdieľaním:

 

salat-mrkva-redkovka

Šalát z mrkvy a bielej reďkovky

Minako
Rýchly a jednoduchý šalát len z mkrvy a bielej reďkovky. Hodí sa ako príloha k rôznym hlavným jedlám.

Video

Prep Time 10 minutes
Cook Time 5 minutes
Course Šalát, Vedľajší chod
Cuisine Japonská
Servings 4 porcie

Ingredients
  

  • 140 g mrkvy
  • 140 g bielej reďkovky
  • 1/2 ČL soľ
  • 4 PL ocot
  • 2 PL cukor
  • 1 PL sezamového oleja
  • 2 PL sezamové semiačka

Instructions
 

  • Mrkvu a bielu reďkovku si očistíme a nastrúhame (na tej časti s väčšími zúbkami)
  • Zeleninu posolíme a dobre (najlepšie rukou) pomágame, aby pustila šťavu.
  • Sezamové semiačka chvíľu opražíme na panvici. Pozor, aby ste ich nepripálili, pretože budú mať horkú chuť. Sledujte ich farbu a vôňu. Keď už sú takmer hotové začnú akoby praskať a vyskakovať z panvice a zacítite ich vôňu. Presunieme do mažiara a podrvíme.
  • K nastrúhanej zelenine pridáme ocot, cukor, sezamový olej, podrvené semiačka a premiešame.

Itadakimas!

Skúšali ste recept? Budem rada, ak mi dáte vedieť a prípadne ma aj označíte @hiroshimas_kitchen na Instagrame.

Leave a Reply

Recipe Rating