Ak hľadáte jednoduchý a rýchly recept, tak ste na správnom mieste. Toto jedlo je u mňa šampión v kategórii „nemám čas variť“. Soba rezance sa dajú pripraviť ako teplé jedlo, ktoré zasýti, ale je fajn aj v studenej verzii najmä počas horúcich letných mesiacov.
Z čoho sú soba rezance?
Soba rezance sú pôvodom z Japonska, sú tenké a vyrobené z pohánkovej múky. Zvyčajne však nie sú gluten-free a teda bezlepkové. Obsahujú mix múk – pohánkovej a pšeničnej. Väčší podiel by mala mať, samozrejme, pohánková múka, a to sa potom odráža aj na farbe – rezance sú tmavšie. Aj keď to nemusí byť vždy pravidlo. Existuje aj lúpaná pohánka a tá je svetlá alebo sa rezance zafarbia nejakým farbivom. Pšeničná múka sa pridáva, pretože len z pohánkovej múky by rezance nedržali, rozpadli by sa.
Tradične sú soba rezance vyrobené len z pohánkovej a pšeničnej múky a vody, ale stretnúť sa môžete aj s variantami, kde je pridaný napríklad zelený čaj v prášku alebo morské riasy.
S čím podávať soba rezance?
Soba rezance vo verzii ako je tento recept by ste v Japonsku pravdepodobne nenašli. Nie je to totiž typický spôsob, akým sa zvyknú v Japonsku pripravovať.
V tejto verzii sú však veľmi fajn ako príloha k inému jedlu, ale poslúžia aj ako hlavné jedlo, keď sa skombinujú napríklad s vajíčkami uvarenými na tvrdo alebo údenými filetami z makrely (odporúčam tie z Lidla).
Teplá vs. studená alternatíva
Ako spomínam vyššie, v Japonsku sa zvyknú soba rezance pripravovať inak. Nájde sa tam veľa reštaurácií a menších bistier či stánkov (hlavne v okolí metra), kde podávajú len soba rezance. Ak človek hľadá lacné a rýchle jedlo, ktoré zje aj na stojáka, tak zamieri jednoznačne sem.
Soba rezance ako teplé jedlo sú podávané v polievke, resp. vývare v rôznych variantoch (napríklad s vajíčkom alebo tempurou).
Druhý spôsob servírovania je na studeno. Rezance nie sú v polievke, ale sú podávané zvlášť a namáčajú sa do omáčky. K tomuto sa tiež zvykne podávať napríklad tempura. Studené sú aj preto, že po uvarení sa rezance vždy prepláchnu pod prúdom vody, aby sa nezlepili a nezostala z nich jedna kopa. Preto, keď si tento recept pripravíte v teplej verzii, je dobré rezance hneď podávať.
Zaujíma vás viac z japonskej kuchyne? Sledujte zákulisie aj na Instagram, Facebook a Pinterest.
Budem rada, ak ma podporíte zdieľaním:
Recept na soba rezance
Ingredients
- 1 zväzok soba rezancov
- 2 PL sójovej omáčky
- 1/2- 1 ČL čerstvého zázvoru
- 2 ČL sezamového oleja
- 1 ČL ryžového octu
- 2 ČL medu
- 1 vajíčko
- Štipka pikantnej pasty alebo wasabi
- Sezam a jarná cibuľka
Instructions
- Rezance uvaríme podľa návodu. Soba rezane sú zvyčajne rýchlo uvarené a skôr treba dávať pozor, aby ste ich neprevarili.
- Vajíčko uvaríme natvrdo.
- Medzitým si v miske zmiešame sójovú omáčku, sezamový olej, ryžový ocot, med, pikantnú pastu, nastrúhaný zázvor a sezamové semiačka.
- Túto omáčku zmiešame s uvarenými rezancami. Ozdobíme jarnou cibuľkou, prípadne inými čerstvými bylinkami podľa chuti. Ak máte chuť na studenú verziu, tak rezance najprv prepláchnite studenou vodou.
Itadakimas!