Polievku ramen poznajú zrejme aj tí, čo o japonskej kuchyni toho veľa nevedia. Ale vedeli ste, že existuje aj studená verzia?
Ramen na studeno
Mimo Japonska, ramen patrí snáď k tým najznámejším a najpopulárnejším japonským jedlám. Vrátane sushi a gyoza taštičiek. Ale väčšina ľudí ho pozná len ako teplú polievku. Existuje však aj studená verzia. Je ideálna na leto, pretože príprava je rýchla, jednoduchá a netreba vystávať pol dňa pri horúcom sporáku. A je to zároveň odľahčenejšia a zdravšia verzia klasického ramenu.
Studený ramen: Čo na vrch?
Super je, že navrch si vlastne môžete dať, na čo máte chuť alebo čo máte zrovna v chladničke, takže sa dá z toho vyčarovať aj vegetariánske či vegánske jedlo. Typická je kombinácia vajíčka, šunka, krabie tyčinky a uhorka. Tak by ste to našli nakreslené aj na obaloch rezancov, ktoré sa v Japonsku predávajú už predvarené v chladiacich boxoch špeciálne na toto jedlo. Skúsiť ale môžete napríklad aj:
- Tuniaka
- Mungo klíčky
- Listový šalát
- Mäso
- Tofu
- Krevety
- Huby
- Avokádo
Zaujíma vás viac z japonskej kuchyne? Sledujte zákulisie aj na Instagram, Facebook, a Pinterest.
Budem rada, ak ma podporíte zdieľaním:
Recept na studený ramen
Ingredients
- 200 g kuracieho mäsa
- Asi štvrťka uhorky
- 1 paradajka
- 2 vajíčka
- Pšeničné rezance (cca 100 – 150 g v suchom stave)
- Soľ, korenie
Na dresing:
- 6 PL octu
- 4 PL vody
- 3 PL sójovej omáčky
- 2 PL cukru
- 1/2 PL sezamového oleja
Instructions
- Do hrnca si dáme variť vodu na rezance. Mali by byť pšeničné, nie ryžové a ani hrubé, ani veľmi tenké, no aké použijete, je na vás.
- Mäso si nakrájame na tenké pásiky (tenšie, ako vidíte na fotke :-D). Okoreníme, osolíme a opečieme na panvici. (Ale môžete použiť aj nejaké iné korenie, čo vám chutí. Ja som napr. dochutila trochou sójovej omáčky s cesnakom).
- Uhorku a paradajku tiež nakrájame na tenké pásiky alebo mesiačiky v prípade paradajky.
- Vajíčka si rozbijeme v miske a rozšľaháme, môžete pridať štipku soli a čierneho korenia. Na troche oleja upečieme ako palacinky a potom tiež nakrájame na tenké pásiky.
- Uvaríme rezance. Uvarené rezance sa umývajú pod tečúcou vodou, aby vychladli a hlavne, aby sa zmyl škrob a nelepili sa.
- Zmiešame ingrediencie na dresing
- A servírujeme – na rezance postupne poukladajte toping a prelejte omáčkou. Odporúčam servírovať nie v hlbokej miske, ale skôr v hlbokom širšom tanieri.
Itadakimas!