Go Back
ryza-s-krevetami

Recept na smaženú ryžu s krevetami

Zostala vám ryža z predošlého dňa? Smažená ryža s krevetami je rýchle a jednoduché jedlo, ktoré máte hotové do pár minút.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 20 minutes
Course Hlavné jedlo
Cuisine Japonská
Servings 2 porcie

Ingredients
  

  • 6 kusov kreviet cca 100 – 120 g
  • 350 g ryže
  • 1 menšia jarná cibuľka
  • 1 list ľadového šalátu
  • 1 väčšie vajco
  • 2 PL rastlinného oleja
  • 1 PL sezamového oleja
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 2 PL bieleho vína (ak máte saké, použite to)
  • Sezamové semiačka
  • Soľ, korenie

Instructions
 

  • Cibuľku si nakrájame na tenké kolieska. Ľadový šalát tiež na menšie štvorčeky.
  • Krevety očistíme. Ak použijete tie väčšie, môžete ich nakrájať na menšie kúsky.
  • Vajíčko si rozmiešame v miske (môžete ho aj trošku osoliť).
  • Rozohrejeme panvicu, pridáme rastlinný olej a potom vajíčko, to miešaním „rozbite“ na menšie kúsky, nemusí byť úplne usmažené, keďže sa bude potom ešte miešať spolu s ryžou. Hotové vajíčko vyberte vedľa do misky.
  • Do tej istej panvice dajte krevety, soľ a biele víno / saké. Chvíľu posmažte, kým sa zmení ich farba. Opäť tak ako vajíčko, nemusia byť na 100 % hotové. Tiež vyberte z panvice.
  • Do panvice pridajte sezamový olej a cibuľku, trochu posmažte a potom pridajte ryžu. Dobre premiešajte a väčšie „hrudy“ ryže dobre rozdeľte. Potom pridajte vajíčko spolu s krevetami. Opäť dobre premiešajte a chvíľu všetko spolu posmažte. Pridajte sójovku, soľ a korenie podľa chuti a ku koncu kúsky ľadového šalátu.
  • Na záver odporúčam pridať upražené sezamové semiačka.