Ryžové knedlíčky dango
Minako
Trojica dango knedlíčkov - mitarashi dango, hanami dango a kinako dango sú známym street foodom v Japonsku.
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 10 minutes mins
Total Time 25 minutes mins
Course Dezerty
Cuisine Japonská
Mitarashi dango a Kinako dango:
- 120 g ryžovej múky
- 10 - 12 PL vody
- Štipka cukru
- Sójová múka + práškový cukor na obalenie
Na sladkú sójovú omáčku:
- 25 g kryštálového cukru
- 1 PL sójovej omáčky
- 1 ČL škrobu
- 60 ml vody
Hanami dango:
- 60 g ryžovej múky
- 5 - 6 PL vody
- 20 g cukru
- Červené farbivo a matcha prášok
Mitarashi dango a Kinako dango:
V miske si zmiešame ryžovú múku, štipku cukru a vodu. Ak sa vám zdá cesto ešte suché alebo sa ťažko miesi, pridajte ešte trochu vody.
Vyjde vám 12 guličiek po cca 18 - 19 gramov.
V hrnci si zohrejeme vodu a guličky hodíme do vriacej vody a varíme asi 3-4 minúty. Knedlíčky vyplávajú na povrch. Uvarené guličky si radšej rozložte na tanier a môžete ho pokropiť vodou - budú sa menej lepiť.
Pripravíme si sladkú sójovú omáčku. Najprv si suroviny na panvici dobre rozmiešajte, najmä aby sa úplne rozpustil škrob. Až potom zohrievajte. Omáčku zohrievame na menšom až strednom ohni až pokým nechytí približne takúto konzistenciu. Trvá to krátko.
Guličky si napichneme na hrubšie špajdle a obalíme v omáčke. Ja som dala po tri kusy na jednu. S guličkami sa lepšie pracuje, keď si namočíte ruky do vody.
Na tanier si nasypeme sójovú múku s práškovým cukrom (nie s krýštálovým ako ja :D ) a guličky obalíme.
Hanami dango:
Cesto si pripravíme úplne rovnako ako v prvom prípade. Vyjde vám 6 guličiek po 18 - 19 gramov.
Dve guličky zafarbíme červeným farbivom. Opatrne, radšej pridajte najprv menej. Guličky by mali byť len jemne ružové. Ja som to už trochu prehnala.
Ďalšie dve guličky si zafarbíme matcha práškom.
Guličky si uvaríme tak isto ako v prvom prípade a napichujeme ich na paličky v poradí - zelená, biela a ružová.