Mierne osolená ryža najčastejšie v tvare trojuholníka zabalená do nori riasy. To je základ onigiri. V Japonsku ich nájdete snáď na každom kroku a je to ideálny snack na cesty. Dajú sa pripraviť rôzne variácie s rôznymi plnkami vo vnútri (ako je to aj v tomto recepte).
Čo je yaki onigiri?
Slovo „Yaki“ znamená grilovaný/upečený. Takže klasická onigiri z bielej ryže sa ešte opečie na grile alebo panvici. Zvyčajne sa popri pečení potiera nejakou omáčkou na báze sójovej omáčky alebo miso pasty. Zvonka zostávajú chrumkavé a vo vnútri pekne mäkké.
V tomto recepte je do ryže primiešané katsuobushi, čo sú tuniakové hoblinky a používajú sa (aj) na prípravu dashi – základného vývaru japonskej kuchyne.
Plnka je častejšie v klasických onigiri. Yaki onigiri sú zvyčajne pripravené len z ryže bez plnky. Ako plnka sú typické napríklad:
- Umeboshi (nakladaná japonská slivka)
- Katsuobushi (hoblinky tuniaka)
- Tuniak
- Morské riasy
- Losos
Zaujíma vás viac z japonskej kuchyne? Sledujte zákulisie aj na Instagram, Facebook, a Pinterest.
Budem rada, ak ma podporíte zdieľaním:
Recept na yaki onigiri plnené syrom
Ingredients
Instructions
- Do katsuobushi (hoblinky sušeného tuniaka) pridáme sójovú omáčku, dashi prášok, mirin / cukor. Tento mix potom vysypeme do uvarenej ryže a dobre premiešame. Ryža by mala byť čerstvo uvarená. Syr si nakrájame na menšie kocky.
- Z ryže začneme tvarovať guličky alebo skôr placky. Nemali by byť úplne guľaté, keďže sa budú ešte opekať na panvici z každej strany. Vyjde ich cca 4 – 5 podľa toho, aké veľké ich spravíte. Ak sa vám ryža príliš lepí na ruky, pomôže keď si ich trošku pokropíte vodou a ak sa vám to nechce patlať holými rukami, môžete si pomôcť papierom na pečenie. Na štvorec papiera dajte ryžu, do stredu kocky syra a zabaľte akoby ste išli vytvarovať guličku.
- Keď máme placky hotové, na troche sezamového oleja ich z každej strany opečieme na panvici.
Itadakimas!